Stundesløse​

Samarbejdsprojektet mellem Det Jyske Musikkonservatorium og Operaen i Midten

Det nye samarbejde er med til at give de sangstuderende, musikstuderende og lydfolk mulighed for at arbejde intenst med det sceniske udtryk, hvor det skuespilmæssige er fremhævet og det musikalske tilsvarende nedtonet.

Projektbeskrivelse
Fra at være klassisk sanger til at blive en operasanger er, som at træde ind i en hel ny dimension. Det er som at træde ind i en helt anden kunstart, skuespilkunsten.

Opera er scenekunst. Og det er først spændende, når musikken, sangen, dramaet og sceneudtrykket spiller sammen. Men så bliver denne flerdimensionelle kunstart også i bedste fald til det ypperste, man kan opleve. Men hvor går man så hen for at få den erfaring? Formålet med samarbejdsprojektet mellem Det Jyske Musikkonservatorium og Operaen i Midten er, at give de sangstuderende, musikstuderende og lydfolk mulighed for at arbejde intenst med det sceniske udtryk, hvor det skuespilmæssige er fremhævet og det musikalske tilsvarende nedtonet.

I et stort anlagt samarbejde med samtlige sangstuderende på Det Jyske Musikkonservatorium i Aarhus er formålet at give de sangstuderende pædagogisk erfaring i et professionelt set-up med Operaen i Midtens kunstneriske stab af instruktør, koreograf, musikalsk ledelse og et ligeledes professionelt produktionsapparat af mennesker til at opnå så høj kvalitet som muligt. Til projektet er tilknyttet den erfarne operasanger Jesper Buhl i funktionen som mentor og støtte for de unge studerende.

Operaen i Midten ser projektet som et væsentligt bidrag til teatrets arbejde med talentarbejde.

Efter flere års arbejde med talentfulde unge i alderen 12- 17 år, er vi denne gang tale om talentarbejde for sidste led i fødekæden for en klassisk sanger.

Det midt og vestjyske område har fostret en lang række fremragende operasangere, ikke mindst takket være sangmiljøet i Herning. Succeskriteriet for dette projekt vil være, hvis Operaen i Midten kan bidrage til denne udvikling på regional basis i fremtiden.

Den Stundesløse

Bent Lorentzens opera ”Den Stundesløse” er af flere årsager særdeles velvalgt til opgaven. Det skuespilmæssige og kropslige arbejde er essentielt og Lorentzens musikalske iklædning tager behørigt hensyn til det dramatiske. Vores vision med projektet er at gøre opera til en helhedsoplevelse for de studerende og publikum. En oplevelse hvor tekst, drama, musik, sang, krop og teaterteknik hænger sammen i det kunstneriske udtryk.

”Den Stundesløse” er en af Holbergs kendteste karakterkomedier.

Med sin fikse intrige, rappe dialog og portrættet af den rastløse og stressede hovedperson Vielgeschrei, har komedien haft let ved at fascinere teatergængere gennem århundrederne. Hvis man i dag kan være tilbøjelig til at betragte meningsløs travlhed og selvpålagt effektivitetsjag som en særlig moderne skavank, bliver man klogere af at stifte bekendtskab med Holbergs Vielgeschrey. Således vurderer verdenssundhedsorganisationen, WHO, at stress om få år vil være den største arbejdsmiljømæssige risiko. Og en af tidens mest omdiskuterede bog hedder.. Pseudoarbejde! Derfor er Holberg evig aktuel og altid et besøg værd.

Instruktør : Pernille Elimar
Koreograf : Pernille Garde
Musikalsk ledelse : Flemming Vistisen
Musikalsk indstudering : Frode Stengaard
Kostumier : Zofia Zelazny
Producent : Louise Top Rasmussen
Produktionsleder : Philip Doolan

Workshop på Det Jyske Musikkonservatorium uge 45 2019
Prøver uge 1, 2 og 3 på Det Jyske Musikkonservatorium
Prøver uge 4 og 5 Herning

Premiere fredag d. 31.01.20 kl. 19.30 Herning
2. forestilling lørdag d. 01.02.20 kl. 15.00 Herning
3 og 4.forestilling kl. 16.00 og 19.00 Det Jyske Musikkonservatorium.